Boekenworm

Elke dag besteed ik een uurtje aan het lezen van een boek. Vaak eind van de middag voordat ik begin met koken. Dit is echt een relax moment voor mij gedurende de dag. Hier kan ik dan goed mijn werk loslaten. Ik heb thuis een grote boekenkast staan met een hoop boeken. Deze boeken heb ik allemaal zelf door de jaren heen verzameld. Er staan ook nog jeugdboeken van mij in. Boeken die mijn ouders aan mij hebben voorgelezen. Onvergetelijke kinderverhalen die je altijd zijn bij gebleven. Zoals het boek rupsje nooitgenoeg, die heb ik ook aan mijn kinderen voorgelezen. Zij vonden het boek geweldig. Hij is meerdere keren voorgelezen. Zo hoop ik dat mijn kinderen hem weer gaan voorlezen aan hun eigen kinderen. Zo blijft hij generatie op generatie doorgaan. Doordat ik mijn kinderen veel voor heb gelezen en zelf veel lees, vinden mijn kinderen lezen ook leuk. Ik gaf ze vaak voor hun verjaardag en op vakantie een boek om te lezen. Ze zijn hier gek op, meestal hebben ze het boek binnen een paar dagen uitgelezen.

Leesgedrag van de jeugd van tegenwoordig

Veel anderen vriendinnetjes en vriendjes van mijn kinderen lezen amper thuis. Alleen als ze moeten lezen voor school. Niemand leest tegenwoordig meer voor zijn plezier. Ik vind dit jammer. Ik zo graag hebben gezien dat ze een boek lezen in plaats van dat ze achter de televisie zitten. Kinderen tegenwoordig zijn vooral na school bezig met spelletjes spelen op de iPad of computer. Ik hoor ook van veel leraren dat de kinderen steeds meer moeite hebben met lezen. Dit komt omdat ze het minder vaak doen. Eigenlijk alleen nog maar op school. Niet meer thuis, hierdoor doen ze er langer over om goed te leren lezen. Zo moet de leraren en leraressen meer tijd besteden aan lezen in de klas. Omdat de kinderen dit nog niet goed onder de knie hebben. Het vak begrijpend lezen wordt daarom ook minder goed gemaakt. Kinderen vinden vaak lezen saai. Hier ben ik het niet mee eens. Want je kan zelf je boek uitkiezen. Dan zorg je dat je een boek gaat lezen die aansluit bij jou interesses. Dan kan lezen erg leuk en interessant zijn. 

Leeshoek in huis

Ik lees het liefst in de leeshoek bij onze boekenkast. Hier hebben we een grote stoel neer gezet die heerlijk zit. Vanaf deze stoel heb je prachtig uitzicht naar buiten. Alleen in avonden kan ik moeilijk lezen, omdat het nu al snel donker wordt. Daarom hebben we in de leeshoek LED lichten opgehangen van de BES LED LED specialist. Dit bevalt erg goed, nu kan ik ook in avonden lezen.

 

Geef een reactie