De 8 soorten vloeren voor in jouw huis

Een vloer geeft een ruimte meteen een warme, koele, donkere of lichte uitstraling. Het bepaald de sfeer van een kamer en is dus een belangrijke keus binnen de styling van je huis. In deze blog ga ik het hebben over verschillende soorten vloeren voor binnenshuis. 

Hout

Als je wil gaan voor een echte traditionele vloer, dan kies je natuurlijk voor een houten vloer. Doordat de vloer gemaakt wordt door een natuurlijk product heeft iedere plank unieke nerven en kieren. Aan de ene kant is een authentieke houten vloer heel erg mooi en geeft het de ruimte een warm en authentieke sfeer, echter heeft deze vloersoort wel het een en ander aan onderhoud nodig, is het niet te combineren met vloerverwarming en is het duurder dan een laminaat of andere kunststof vloer. 

Laminaat

Laminaat is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de populairste vloersoorten en dat is niet voor niets. Laminaat ziet er al snel als echt hout uit en wordt vaak als een betaalbaardere versie hiervan gezien. Door een gladde bovenlaag is het makkelijk schoon te houden en goed te combineren met vloerverwarming. Beschadigingen kunnen echter minder goed worden weggewerkt, waardoor de vloer op zijn tijd wel aan vervanging toe is. 

Parket 

Een parketvloer wordt geleverd in de vorm van planken en er wordt onderscheid gemaakt tussen massief en samengesteld parket. Massief parket is gemaakt uit natuurlijke materialen en samengesteld parket uit twee lagen waaronder multiplex en een natuurlijk materiaal zoals eikenhout. Parket heeft een warme uitstraling en zorgt voor een goede isolering. 

Pvc

PVC behoort bij de kunststof vloeren en bestaat uit verschillende lagen.  PVC is de afgelopen jaren niet meer te onderscheiden van een laminaten vloer, maar je ziet wel duidelijk verschil in het kostenplaatje die bij PVC een heel stukje lager ligt. De voordelen van een PVC vloer is dat het in veel verschillende kleuren verkrijgbaar is, je het gemakkelijk schoon kunt houden en het goed te combineren valt met vloerverwarming. 

Vinyl 

Een andere soort behorende tot de kunststof vloeren is vinyl. Vinyl is door de harde bovenlaag een vrijwel slijtvaste vloer en is net zoals PVC makkelijk te onderhouden. Vinyl heeft als unieke eigenschap dat het vochtbestendig is en dus ook in ruimtes zoals de badkamer gebruikt kan worden. Vinyl heeft als nadeel dat het in combinatie met zware meubels afdrukken kan krijgen of zelfs kan scheuren, dit is echter afhankelijk van de dikte en kwaliteit van de vloer.  

Beton

Een vrij nieuwe ontwikkeling binnen de vloerenwereld is beton. Natuurlijk bestaat beton al heel wat jaren, maar werd het nooit gezien als mooi afgewerkte vloer. De voordelen aan een betonnen vloer is dat het vrijwel niet kapot kan gaan, een nadeel is dat het vrij hard materiaal is met weinig geluidsdemping. Zeker bij de personen met een industriële smaak kan deze vloer goed in de smaak vallen. 

Tegels

Een koelere vloer, zoals beton zie je terug bij een tegelvloer. Een betegelde vloer zie je voornamelijk terug in ruimtes zoals de badkamer en keuken doordat het materiaal tegen vocht kan en een stootje wel kan doorstaan. Net zoals het beton is een tegelvloer wel minder geluidsabsorberend.

Tapijt

Altijd last van koude voeten? Dan is tapijt de ideale vloerkeuze voor jou. Tapijt is in allerlei lengtes, kleuren en materialen verkrijgbaar en geeft de ruimte een warme sfeer. Het is voornamelijk ideaal voor ruimtes zoals de slaapkamer. Een nadeel is dat een vlek in tapijt zo gemaakt is. Stap elke ochtend met warme voeten uit bed en begin de dag goed! 

Geef een reactie