Teamwerk in een middelgroot bedrijf

Ik ben altijd geïnteresseerd in hoe bedrijfsvoering werkt, zelfs voordat ik zelf een eigen bedrijf opgestart had. Alle mensen die een eigen bedrijf beginnen, beginnen natuurlijk met een passie om een zo goed mogelijk product of service te creëren. Dit in combinatie met sales is natuurlijk een van de belangrijkste aspecten van een bedrijf maar tegelijkertijd zijn er nog veel meer manieren waarop de bedrijfsvoering mis kan gaan. Een veel voorkomend probleem is conflict op de werkvloer. Mensen besteden het grootste gedeelte van de week op werk, meestal zo’n veertig uur. Dit betekent dat het ontzettend belangrijk is dat iedereen het naar zijn zin heeft op het werk, dat mensen goed met elkaar overweg kunnen en dat er sprake is van teamwerk. In dit artikel bespreken we hoe je dat kunt bereiken.

Open werkvloer

In de jaren negentig zagen we vaak dat bedrijven op de werkvloer een hokjes structuur hadden waar werknemers best wel van elkaar afgezonderd werkten. Dit zou voor meer productiviteit zorgen maar in werkelijkheid zorgde het vaak ook voor stress en minder gelukkig zijn. Daarom kiezen de meeste bedrijven er tegenwoordig voor om een open werkvloer te hebben. Dit betekent dat er minder barrières zijn tussen werkplekken van werknemers. Veel werkgevers zijn bang dat dit leidt tot meer afleiding maar het kan ook juist creativiteit en samenwerking stimuleren.

Gezamenlijk lunchen

Ik weet nog heel goed dat het eerste marketingbedrijf waar ik voor werkte ontzettend dagelijks een gezamenlijke lunch had. Dit kwam het teamgevoel gigantisch ten goede en zorgde er ook voor dat er veel gezelligheid was op het bedrijf. Het was wel belangrijk dat we samenwerkten om dagelijks de lunch netjes op te ruimen en schoon te maken. Ook had er elke dag van de week iemand anders de taak om het bedrijfsafval buiten te zetten.

Bedrijfsuitjes en borrels

De laatste zeer belangrijke stap om teamwerk te verbeteren binnen een bedrijf zijn borrels en bedrijfsuitjes. Dit is natuurlijk welkbekend en er zijn veel bedrijven in Nederland die wekelijks de bekende vrijdagmiddagborrel hebben op het werk. Maar ook bedrijfsuitjes kunnen gigantisch helpen bij het opbouwen van teamwerk. Het kan goed werken als de werknemers en bedrijfsleiders elkaar zien buiten de professionele situatie. Je kunt natuurlijk een bedrijfsuitje doen dat specifiek georganiseerd is om teamwerk te verbeteren, zoals bijvoorbeeld een survivalweekend. Maar tegelijkertijd is het ook gewoon een goed idee om iets leuks te doen met het bedrijf en te relaxen.

Geef een reactie